sábado, 3 de marzo de 2012

FALLES EN XIULADES



FALLES EN XIULADES

Desde fa dies, centenars de persones es congreguen baix el balcó de l’Ajuntament a l’hora de la mascletà amb l’objectiu de xiular i mostrar pancartes manifestant el seu malestar personal davant les retallades, la corrupció i la mala gestió que ha practicat el PP des de fa anys. Aquestes manifestacions populars han sigut criticades durament pel propi Partit Popular, per alguns ciutadans i per les pròpies falleres majors de València (aquestes últimes parlen de "actos carentes de sentido y de justificación alguna”, argumentant que les falles son i sempre han sigut una festa apolítica i que no són l' escenari adequat per a reivindicacions d’aquest tipus. Davant afirmacions tan bàrbares com aquestes em veig obligat a citar alguns dels paràgrafs que va escriure Toni Gisbert al seu llibre “Quan el mal ve d’Espanya”, que segurament aclariran un poc aquesta questió:

Capitul IV: Quan les falles eren… una altra cosa. 

”[...] el que no agradava gens al poder d’aquelles primeres falles era la seua crítica política, social i moral. La crítica política era molt clara i estesa, i tant apuntava contra les pretensions carlines o determinats dirigents de l’època, com contra la clase política en conjunt, la monarquia o molts afers de la política municipal.”
”Moltes d’aquestes falles es cremaven amb el so de la Marsellesa i de l’himne republicà de Riego, i acabaven amb manifestacions, com va pasar el 1894 i el 1895 (aquest darrer any el gobernador va desplegar la Guàrdia Civil per a possar fi a la protesta.)”
“El 6 de novembre de 1939 el nou Ajuntament creà la Junta Central Fallera com a primera peça del nou esquema. La refundació franquista significà la fi de la crítica política i social. Les temàtiques havien de ser artístiques, festives, esportives, culturals.”
“També s’hi van incloure importants actes religiosos, en consonància amb el caràcter nacionalcatolicista del franquisme, com és l’ofrena de flors a la Mare de Déu del Desamparats…”

La festa de les falles naix al voltant del monument faller, element que des dels seus inicis era i és (entre altres coses) una ferramenta de opinió i reivindicació política i social. El que és surrealista és que a dia de hui els ninots a la falla puguen fer crítica de la societat actual, però que alhora es condemne als ciutadans per fer el mateix al carrer. Està clar que la senyora Rita preferiria que tots els valencians anàrem a la mascletà a aplaudir-la mentre ens plenem la boca amb bunyols i xurros, i cantem vem fort això de "Per ofrenar noves Glories a Espanya…". Però molts valencians estan començant a conscienciar-se de la nefasta gestió del govern popular durant aquests darrers 16 anys, i després de retalls, corrupció i brutalitat policial, crec que és comprensible que xiulen i es manifesten. 
Açò és el principi, perquè poc a poc molts estem començant a despertar del llarg hivern, i ens preparem per a una primavera valenciana.

Alejandro Ramon.

viernes, 2 de marzo de 2012

El nou PGOU: la radical transformació urbana de Castellar-L’Oliveral


El nou PGOU: la radical transformació urbana de Castellar-L’Oliveral

El Pla General d'Organització Urbanística realitzat per l’Ajuntament de València té per objectiu programar el creixement de la ciutat per als pròxims anys, aquesta iniciativa afecta directament Castellar-L’Oliveral ja que resumidament es projecta: un eixamplament de l'avinguda Ruiz i Comes del doble d’amplària que l’actual, el que suposaria una avinguda de dos direccions però amb quatre carrils, a més es prolongaria en direcció sud per acabar en una immensa rotonda i d' açi cap al carrer Glòria fins a la pista de Silla passant per altra nova rotonda.




Què suposa aquest pla per a tots els veïns del poble? En primer lloc i per als afectats directes la pèrdua de les vivendes i de les terres de cultiu, a canvi de ridícules i injustes indemnitzacions, i en segon lloc,  si aquest pla s'aprovara i posteriorment es desenvolupara, patiríem tots en primera persona les conseqüències de conviure amb xarxes viàries de primer ordre, el poble quedaria envoltat per carreteres de gran envergadura: pel nord la V-30, per l’est l’avinguda Ruiz i Comes de quatre carrils, pel sud la carretera projectada també de 4 carrils , i per l’oest la pista de Silla, l’estrangulament  viari  seria asfixiant, sens dubte la densitat de circulació  seria molt superior a l’actual, ja que gran part del trànsit de la pista de Silla es desviaria per aquestes noves carreteres que passen pel nostre poble, i açò provocaria l'augment de la pol·lució i la disminució de la qualitat de l’aire, passaríem de respirar el net vent de llevant al negre fum dels cotxes, altre problema que portaria el projecte, seria la contaminació acústica provocada pel trànsit rodat, la OMS (Organització Mundial de la Salut) considera 50dBa el màxim desitjable, a partir de 55 dBa el soroll comença a ser un impediment per al descans i la comunicació, i els científics i els experts  consideren que nivells superiors als 65 dBa són molt perjudicials per a la salud de les persones (Insomni, estrés, irritabilitat, depressió, ansietat..). Cal dir que segons l’últim estudi de l’ajuntament  les zones de la ciutat amb el major nivell de contaminació acústica són la pista de Silla i la V-30,  als quals es registren nivells superiors a 75 dBa!  El nou pla aconseguiria rodejar el poble i sotmetre'l a un assejament acústic durant les 24 h del dia.
L’horta considerada per tots com un gran valor agrari, patrimonial, etnològic, cultural, paisatgístic, hidràulic, lúdic, i mediambiental es fragmentaria i sofriria una bàrbara degradació, com a colofó una part actualment classificada com a H1 (nivell màxim de protecció) passaria aun nivel inferior el H2, aquest espai verd que ha nascut del treball de desenes de generacions al llarg de molts segles i al qual han participat diverses cultures, a part de les actuals agressions com són: la sèquia de Favara, el PAI de Castellar, la base il·legal de containers del Tremolar… caldria afegir-li l’actual PGOU.




 Cal considerar que qualsevol població a dia d'avui intenta allunyar les carreteres que passen per dins o prop d’ella, ara encara estem a temps d'evitar que ens imposen aquesta atrocitat, siguem conscients que l’actual pla general encaixonaria i extrangularia el poble, a més de partir-lo, deixant  aïllats nuclis urbans com: una mitad del carrer Glòria, l’Alter, carretera del Tremolar, carretera el pi, carretera Ribàs, etc… Instauraria un cinturó al nostre voltant de contaminació acústica, la pol·lució provocada pels cotxes embrutaria l’aire que respirem, part del ric patrimoni que representa l’horta es degradaria irreversiblement, però sobretot  AQUEST PLA REDUIRIA I MERMARIA L’IDENTITAT  I  LA QUALITAT DE VIDA DEL NOSTRE POBLE.
Per totes aquestes raons i perquè considere que AQUEST PLA URBÀ ÉS TOTAL I ABSOLUTAMENT  INNECESARI  PER A CASTELLAR-L’OLIVERAL ,JO DIC NO AL PGOU.

*La manera de parar el PGOU és firmant al·legacions en contra de la seua aprovació, és una questió de números, quantes més firmes aconseguim més força tindran les nostres consideracions. El dia 1 de Desembre finalitza el termini per a presentar les al·legacions, feu correr la veu e informeu al poble.

Salut.
Alejandro Ramon